Bijeenkomst 29 september 2019

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 september 2019

30 september 2019 0

Vanmiddag hebben Lucie Beaufort en Emilie Linssen-van Rossum ieder een presentatie gegeven. Lucie doet onderzoek naar (psychiatrische) inrichtingen in WO II en ontdekte vele verhalen, zoals onderduikers die een plek kregen als verpleger of patiënt. En muzikante en zangeres Regina Grelinger, die in Westerbork deed alsof ze krankzinnig was, ze wist vervolgens via de inrichting te ontsnappen.

Algemeen Handelsblad, 1 april 1937

“wie weigerde lid te worden van de Kultuurkamer kwam al snel in ondergrondse kringen”

Emilie heeft over haar oom Jaap Huijsmans vertelt waarvoor zij in 2018 postuum de Yad-Vashem onderscheiding in ontvangst mocht nemen. De verhalen van Lucie en Emilie staan los van elkaar, maar bij naspeuring blijkt dat Regina’s neef Wim Grelinger samen met Jaap’s vader Willem Huijsmans op het toneel heeft gestaan.