Bijeenkomst 29 augustus 2019

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 augustus 2019

2 september 2019 0

Tijdens deze bijeenkomst hebben we een aantal aspecten besproken waar we als onderzoeker tegen aan lopen, zoals de manier van verzamelen en ordenen van gegevens, noteren van de bronnen, het schrijfproces, de onderzoeksvraag, het omgaan met herinneringen of “oral history” en het rondzingen van “de waarheid”.

Eén van de gedeelde verhalen binnen de werkgroep ging over de verschillende herinneringen van verteller en zijn vriend over het betreden van spergebied en het net missen van een mijn. Foto gemaakt door Willem van Gorcum, afbeelding HGA001901216 via het Haags gemeentearchief.

“De gegevens vertellen je waar je naar toe gaat, en niet andersom”

Het rekening houden met privacy gevoelige informatie is ook een onderwerp waar we allen mee te maken hebben, wanneer publiceer je iets wel of niet. En welke bronnen kan je (op welke wijze toch) raadplegen als archieven vanwege de privacywet (nog) niet toegankelijk zijn. Zo wisselden we deze middag wetenswaardigheden uit met enkele interessante “tips en tricks”.