Bijeenkomst 29 juni 2020

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 juni 2020

8 juli 2020 0

Eenzijdige verhalen, selectief bronnengebruik, ongrijpbare mengvormen, verontrustende voorstelling van zaken, het vergoeilijken van (adellijke) daders… Astrid Dekkers plaatst in deze virtuele bijeenkomst het boek “Oorlogsouders” tegenover het boek “De man die geen hekel had aan joden”. Met “Plagiaat en Nivellering” van Rudolf Dekker laat ze zien wat het belang van de reputatie van schrijvers van populaire oorlogsboeken is.

“sterke redacteuren moeten een boek filteren”

Alle verhalen moeten verteld worden, daarbij is de toon van de schrijver heel belangrijk, maar met het begrijpen van misstappen en het benadrukken van de menselijke kant van de daders komen de slachtoffers niet aan het woord. Door deze nivellering èn omdat de feiten niet kloppen krijg je een misleidend boek.