Bijeenkomst 29 oktober 2019

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 oktober 2019

4 november 2019 0

Met een tijdlijn laat Carla van Beers deze middag zien waarom men in de Tak van Poortvlietstraat 20 te Delft begonnen is met het vervalsen van persoonsbewijzen. Er waren minstens acht joodse onderduikers in het huis van Arie Bakker en Evy Beer. Ook Evy’s vader Herman Beer uit Den Haag had een nieuwe identiteit gekregen.

“wanneer je naar de chronologie van de gebeurtenissen kijkt, dan zie je welke keuzes men moest maken”

“Oom Johan” kreeg hulp van “ambtelijke knoeiers”. Ze gaven hem een nieuwe naam en lieten hem op papier van Venlo naar Amsterdam verhuizen. Dat werd “rondzetten” genoemd. Het is duidelijk dat de kans van overleven voor onderduikers groter was wanneer men over goede contacten beschikte, maar na iedere oplossing was er wel weer een nieuw probleem.

Downloaden (PDF, 4.25MB)