Bijeenkomst 29 oktober 2021

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 oktober 2021

10 november 2021 0

De Ordedienst werd in 1940 door militairen opgericht ter voorkoming van het machtsvacuüm dat na het vertrek van de nazi’s zou ontstaan. Betty Hoogeveen-Bastiaans laat de diverse fasen van de OD zien. In haar presentatie geeft ze een uitgebreid overzicht met namen van personen en verzetsgroepen.

“er is sprake van mythevorming”

Naast de namen die in de bestaande literatuur voorkomen, richt zij zich specifiek op documenten in archieven van mensen waarover nog niet is geschreven. Wie waren gelieerd aan de Ordedienst? Vanuit diverse getuigenverslagen en andere authentieke documenten trekt Betty lijnen om relaties zichtbaar te maken.

afbeelding publiek domein via https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Schimmelpenninck
Jhr. J. Schimmelpenninck, alias Oom Alexander, een van de oprichters van de Ordedienst. (foto: Wikipedia)