Bijeenkomst 29 februari 2020

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 februari 2020

19 maart 2020 0

Tijdens het bombardement op Villa Kleykamp was ooggetuige Piet Coelewij (1931) met zijn broer in de Malakkastraat, toen ze plotseling moesten schuilen voor de bominslagen.  Ze hebben drie vliegtuigen gehoord en lagen plat op de grond. Op enkele meters afstand bij hen vandaan landde een grote vuurbal op de stoep.

“wat klopt er in rapportages, en wat moet je wel aannemen?”

Coelewij put uit zijn eigen ervaring en samen met de informatie van actie-foto’s en rapportages van de piloten, concludeert hij dat het gebouw Kleykamp door slechts één brisantbom werd verwoest. En dat er door het gebruik van de verkeerde brandbommen grote schade werd toegebracht aan de gebouwen in de omgeving. Zo is het Vredespaleis ternauwernood aan de ondergang ontsnapt.

Het boek Kleykamp verwoest, het Vredespaleis aan de ondergang ontsnapt ligt vanaf nu in de (online) winkel.

Kleykamp verwoest, het Vredespaleis aan de ondergang ontsnapt
Het bombardement van 11 april 1944, een ooggetuigeverslag voor Piet Coelwij