Bijeenkomst 29 maart 2021

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 maart 2021

28 april 2021 0

Diete Oudesluijs geeft een presentatie over de in Amsterdam geboren en getogen Duitser Friedrich Knolle (1903 -1977). Gezien zijn tweetaligheid en zijn eerdere, op Nederland en België gerichte spionagewerk kwam hij in 1940 bij de Sicherheitsdienst in Den Haag. Hier zette hij een uitgebreid internationaal netwerk van informanten op om het Nederlandse verzet te bestrijden.

“welke contacten had de bovenlaag van de SD in Den Haag”

In de herfst van 1942 voerde Knolle het commando over de Duitse spionnenopleiding gevestigd in het Catshuis, deze “Agentenschule West” ook bekend als “Seehof” werd geleid door de Nederlandse SS’er Koos Sprey. Er zijn, los van wat Knolle na de oorlog zelf verteld heeft over zijn daden, nog veel onduidelijkheden rondom zijn functioneren: een mooie uitdaging voor onderzoekers! Uitgangspunt voor Diete is het boek van Perry Pierik, dat ze aan het vertalen is: Sicherheitsdienst! Friedrich Knolle, bekentenissen van een SD-officier, vijfde druk.

Interieur van het Catshuis zoals het is achtergelaten door de Duitsers (rond mei 1945). In de oorlog werd het huis gebruikt door de Wehrmacht, Waffen SS en Spionageschule West. Fotograaf: Adriaan Goekoop jr. Haagse beeldbank Gemeentearchief