Bijeenkomst 29 januari 2021

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 januari 2021

9 maart 2021 0

Na een korte winterstop is de werkgroep het nieuwe jaar goed begonnen met een presentatie van Lucie Beaufort over de in Nederlands Indië geboren Ellis Maassen, waarin zij de oorlogsjaren van deze jonge vrouw in het verzet reconstrueert. Ellis had contact met studenten uit de Bloemenbuurt in Den Haag. Ze werkte bij het Haagse Arbeidsbureau en het Centraal Distributiekantoor en werd in 1943 gearresteerd en in het Oranje hotel opgesloten.

“zo komen nog niet ontdekte verhalen naar buiten”

Na haar vrijlating sloot Ellis zich als koerierster aan bij de Haagse knokploeg uit de Vogelwijk met o.a. Chris Cattel, Boy Ecury en de broers Hans en Ron Koomen.  Vanwege de ongeregelde bende in Den Haag zijn ze naar Rotterdam uitgeweken. Uiteindelijk is de groep toch verraden.

Gang in het oranje hotel met cel 601. Foto Arjan de Jager