Aankondiging 29 februari 2020

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Aankondiging 29 februari 2020

7 februari 2020 2

Dinsdag 11 april 1944 vlogen zes Britse vliegtuigen over het Vredespaleis. De dertienjarige ooggetuige Piet Coelewij was met zijn broer in de Malakkastraat toen de eerste bommen op Villa Kleykamp gegooid werden. In Villa Kleykamp was de Rijksinspectie van het Bevolkingsregister gevestigd. De actie van de RAF was gericht op het vernietigen van alle kaartenbakken met persoonsgegevens om de Haagse onderduikers met valse persoonsbewijzen te beschermen. Het aantal slachtoffers was aanzienlijk: 62 doden en 23 zwaargewonden.

 Burgemeester Van Karnebeeklaan hoek Timorstraat. Bombardement van Kleykamp.
(uit Gemeentearchief Den Haag  nr 1.10542)

Piet Coelewij geeft een presentatie over deze gebeurtenis, hij vertelt over zijn eigen ervaringen en plaatst deze naast de informatie die hij in diverse literatuur over dit onderwerp gevonden heeft.  

2 antwoorden

 1. Thea Hageman-Wijnekus schreef:

  Bij toeval lees ik over uw werkgroep en komt er bij mij een herinnering boven.
  Mijn ouders waren concierge bij het Verkoopkantoor van de Staatsmijnen, Carnegielaan 12.
  Het huis waar ik opgroeide stond vlak tegen de tuin van het Vredespaleis.
  Ik was in die tijd anderhalf jaar en begreep totaal niet wat er allemaal aan de hand was. Ik weet alleen nog dat ik vreselijk bang was voor het geluid van de vliegtuigen. Mijn ouders zeiden:
  ” Niet bang zijn. Dat zijn de Tommies. Die komen ons helpen.”
  Omdat ik zo bang was moest ik in het grote bed tussen mijn ouders slapen. Als wij door de bommen geraakt zouden worden zouden wij alle drie omkomen en zou ik misschien niet alleen overleven.
  Nu, na 75 jaar zit het geluid van de vliegtuigen nog in mijn hoofd.

 2. Pauline schreef:

  In Kleykamp was de Rijksinspectie van het Bevolkingsregister, het ging dus niet alleen om Haagse onderduikers, maar om allen die een vals persoonsbewijs hadden, onderduikers, verzetslui, geheimagenten etc.
  Het bombardement was op 3de pinksterdag, expres op een kantoordag, omdat de metalen kasten waarin de copie-persoonsbewijzen zaten, open moesten zijn, anders zouden de copieën niet verbranden. Het kostte helaas het leven van tientallen personeelsleden maar het redde honderde, misschien wel duizende levens in het verzet.

Reacties zijn gesloten.