Bijeenkomst 29 januari 2020

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 januari 2020

31 januari 2020 1

Deze achtste bijeenkomst brengt een verscheidenheid aan onderzoeken naar Haagse burgers voor wie de oorlog een dagelijkse werkelijkheid is geweest. Aspecten die aan bod komen zijn:  het plegen van sabotage of verzet, het bieden van een schuilplek, een communistische achtergrond, de keuze van een NSB lidmaatschap, het werk bij Haagse bedrijven, het college van burgemeester en wethouders of andere overheidsinstanties.

“hoe individuen tijdens en na de oorlog tegengewerkt, beschermd en/of beoordeeld werden.”

De diverse oorlogsverhalen zijn niet met elkaar te vergelijken, maar toch worden er tijdens het gesprek ineens raakvlakken zichtbaar. Twee werkgroep-leden hebben als kind de oorlog meegemaakt, de overige acht deelnemers zijn tussen de veertig en zeventig jaar.

Eerste bulletins na de bevrijding, Groenmarkt
Eerste bulletins na de bevrijding, Groenmarkt, foto door M. Huizinga, bron Haags Gemeentearchief

Eén reactie

  1. a. stultiens schreef:

    Familie J. Spitters – M.van Batenburg had Groentwinkel oftewel was kruidenier tijdens de 2ewo.. in den haag er wonen nog kinderen kleinkindern martin spitters bijvoorbeeld ..die is inmiddels 70 ongeveer

Reacties zijn gesloten.