Bijeenkomst 29 mei 2020

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Bijeenkomst 29 mei 2020

7 juni 2020 0

Gastspreker Corien Glaudemans laat zien hoe Den Haag zich eind jaren dertig voorbereidt op de gevaren die de stad vanuit de lucht kunnen treffen. Er worden schuilkelders gebouwd, geoefend met gasmaskers en verduistering van ramen, er komt luchtafweergeschut, extra brandpreventie en er wordt een luchtbeschermingsdienst opgericht.

“oorlogsslachtoffers worden met hun naam herdacht”

In de oorlog wordt de stad opgeschrikt door verschillende bombardementen, enerzijds de luchtaanvallen van de Nazi’s en het afschieten inclusief het vroegtijdig neerstorten van de V-2 raketten en anderzijds de geallieerde noodworpen of slecht uitgevoerde bombardementen. De schade, angst en leed onder de bevolking is aanzienlijk. Aan het eind van de oorlog brengen de vliegtuigen toch nog iets moois: voedselpakketten.

Van de lezing door Corien Glaudemans (wetenschappelijk medewerker bij het Haags Gemeentearchief) is de volgende videoregistratie gemaakt:

Het boek Oorlog in de lucht – Den Haag 1940-1945 wordt uitgegeven door uitgeverij De Nieuwe Haagsche B.V. en is ondermeer online bij bol.com verkrijgbaar.