Aankondiging 29 mei 2020: Lezing oorlog in de lucht – Den Haag 1940-1945

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Aankondiging 29 mei 2020: Lezing oorlog in de lucht – Den Haag 1940-1945

14 mei 2020 0

Wat betekenden de vele maatregelen, zoals de verplichte verduistering, maar vooral de bombardementen en de lanceringen van de gevaarlijke V2-raketten voor de inwoners van Den Haag?

Den Haag heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden. Het oorlogsgeweld heeft duizenden slachtoffers geëist, de joodse gemeenschap werd gedecimeerd en vele inwoners doorstonden de Hongerwinter niet. Ook door de luchtoorlog boven de stad vielen vele doden op Haags grondgebied. De luchtaanvallen, beschietingen, bombardementen, neerstortende vliegtuigen en V2-raketten hebben enorme schade in de stad aangericht en groot menselijk leed veroorzaakt

Gastspreker dr. Corien Glaudemans zal deze lezing op 29 mei geven aan de werkgroep Den Haag in de Tweede Wereldoorlog.
De lezing zal worden opgenomen, een videoregistratie hiervan zal later online worden geplaatst.

Mevrouw Glaudemans is wetenschappelijk medewerker bij het Haags Gemeentearchief en één van de auteurs van het boek Oorlog in de lucht. Den Haag 1940-1945, dat in 2019 is verschenen. Zij zal vertellen over de wijze waarop Den Haag – al ver voor het begin van de oorlog – maatregelen nam om de bevolking te beschermen en hoe de bevolking daarop reageerde. Centraal staat in haar lezing de oorlogsperiode Wat betekenden de vele maatregelen, zoals de verplichte verduistering, maar vooral de bombardementen en de lanceringen van de gevaarlijke V2-raketten voor de inwoners van Den Haag.