Muizenlied

over Den Haag en haar inwoners in de Tweede Wereldoorlog

Muizenlied

18 oktober 2021 0

Tijdens de oorlogsjaren in 1942 werd ADO voor het eerst landskampioen. In aanloop naar deze titel werd op tweede Pinksterdag, maandag 25 mei 1942, in Amsterdam de wedstrijd Blauw Wit tegen ADO gespeeld met aan het einde van de wedstrijd een bijzondere wending voor een vijftal ADO supporters.

Op die dag vertrokken uit Den Haag vijf vrienden naar Amsterdam om de wedstrijd Blauw Wit  tegen ADO te bezoeken. Vijf ADO supporters in hart en nieren. Het was niet voor niks want ADO won deze wedstrijd met 2-1 van Blauw Wit.

Na afloop van de wedstrijd werd deze overwinning uitbundig gevierd. Het bier vloeide rijkelijk in de daarop volgende kroegentocht. Tegen tien uur in de avond liepen de vijf vrienden jolig, lachend en zingend het Centraal Station Amsterdam uit om over het Damrak richting Centrum te gaan. Telkens als zij Duitse soldaten tegenkwamen werd er halt gehouden. De soldaten werden dan door de vriendengroep toegezongen met het lied: ”Ze gaan er uit drie witte muizen.” om daarna lachend verder te lopen.

Hoewel de Duitse soldaten niet begrepen dat dit een typisch Haagsch anti-Duits lied was voelde zij zich publiekelijk in hun eer aangetast. Na 200 meter verwijderd van het station en minstens 4 keer het lied bij soldaten te hebben ingezet werden de vrienden door de Duitse autoriteiten aangesproken op hun gedrag. Dit gebeurde tegenover een aldaar gelegen hotel alwaar een N.S.B. pamflet met een afbeelding van een strop voor het raam hing met de tekst: ”WIE VOLGT NA NEDERLANDSCH – INDIE”. Refererend aan het pamflet, riep een van de vrienden, duidelijk hoorbaar voor omstanders: “Wie volgt? De kop van Hitler”. Hierop werden de 5 ADO supporters aangehouden en gevangen gezet.

Uiteindelijk werden de volgende straffen uitgesproken ter zake vijandige houding tegen het Duitse
Rijk:

  • drie van de vrienden werden veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf voor het zingen van
    het muizen lied;
  • één van de vrienden werd vrijgesproken omdat niet bewezen was dat deze had meegezongen;
  • één van de vrienden werd veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf voor de opmerking
    dat de kop van Hitler in de strop moest.

De veroordeelde ADO supporters werden van Amsterdam naar Utrecht Wolvenplein overgebracht
alwaar zij hun straf hebben uitgezeten.

Een affiche met rode en blauwe opdruk met de afbeelding van een strop bestaande uit de vlaggen van de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Hieronder staat: “Wie volgt na Nederlandsch-Indië”. Linksonder staat: “Genehmigt von Hauptbteilung Volksaufklärung und Propaganda beim Reichskommissar. no 5021. Van 12 mei tot 1 juni 1942. Druk Mes & Bronkhorst Haarlem” Bron: Museon.nl

Jur Luiten, 28 september 2021

n.b: Heeft u tips of feedback? Ik hoor het graag via onderstaande reactie mogelijkheid!